Den Bosch of met zijn formele naam ‘s-Hertogenbosch is een klein stadje in de provincie Noord-Brabant. Deze stad is niet alleen de geboorteplaats van de wereldberoemde schilder Jheronimus Bosch, maar als een heel bijzonder middeleeuws stadje is het tevens vol met grachten en een prachtige kathedraal, plus er zijn daarnaast ook nog bijzonder veel interessante plaatsen en toeristische ervaringen om van te kunnen genieten.
Deze pittoreske plaats werd vooral beroemd dankzij de hierboven genoemde kunstenaar. De inwoners zijn hier dan ook terecht bijzonder trots op. Om deze reden zijn er veel plaatsen waar zijn kunstwerken bekeken kunnen worden. Indien gewenst kan dit zelfs via een VR-bril!
Het Jheronimus Bosch Art Center
Je kunt tevens alle reproducties van het oeuvre van Bosch in het Jheronimus Bosch Art Center aanschouwen. Dit centrum is in de voormalige Sint-Jacobskerk aan het Jeroen Boschplein gevestigd en omvat een tentoonstellingsruimte, een auditorium en een bibliotheek.
Wandelen en shoppen in de binnenstad
Een wandeling in het centrum mag zeker niet overgeslagen worden. Behalve het grote plein zijn er ook geweldige oude straatjes met allerlei traditionele winkels. Winkelen in Den Bosch is zonder meer een must.
Er zijn er veel leuke winkels te vinden, evenals diverse warenhuizen. Bekende winkelstraten zijn o.a. Hinthamerstraat, Hooge Steenweg, Vughterstraat en de Snellestraat die vol met speciaalzaken zit. Op donderdag is het koopavond, op vrijdag is er een speciale boerenmarkt met allerlei biologische producten, en op zaterdag is er een grote algemene markt op het Bossche Marktplein.
Boottocht door de grachten
Daarnaast is één van de leukste ervaringen in Den Bosch een boottocht door de stadsgrachten. Ontdek bijvoorbeeld de verborgen schatten met een rondvaart over de Binnendieze rivier. Er kan hier onder de huizen door gevaren worden en men kan zo op plaatsen komen die anders niet te zien zouden zijn. De Binnendieze was vroeger trouwens het riool van de stad.
De Moriaan en het stadhuis van Den Bosch
De Moriaan, het oudste bakstenen huis van Nederland, is direct aan het centrale plein te vinden. Het werd in het begin van de 13e eeuw gebouwd en werd gepreserveerd door een uitgebreide restauratie die tussen 1961 en 1965 werd voltooid.
Het stadhuis van Den Bosch is een prachtig gebouw dat de Markt domineert. Het werd oorspronkelijk in de 13e eeuw gebouwd en in de 17e eeuw volledig gerenoveerd. De oude raadszaal is met een indrukwekkend wandtapijt versierd en de muren van de trouwzaal zijn behoorlijk luxueus met goudkleurig leer uitgevoerd.
De Sint-Janskathedraal
Als men van architectuur houdt, bezoek dan zeker de Sint-Janskathedraal, die in een fraaie gotische stijl gebouwd is. Het behoort tot één van de grote publiekstrekkers van de stad. Deze enorme gotische kathedraal is allesbehalve typerend en bevat één van de grootste orgels van het land.
Er kan tevens naar de top van de toren geklommen worden voor een fantastisch uitzicht over de stad, plus als men van bijzondere beelden houdt, dan zijn er hiervan meer dan 96 exemplaren op de luchtbogen aan de buitenkant van de Sint-Janskathedraal te vinden, welke goed vanaf de top bekeken kunnen worden.
De Bossche draak
De beroemde Bossche draak heeft onlangs tijdelijk even het Stationsplein verlaten en logeert momenteel voor de deur bij het Noordbrabants Museum. Deze indrukwekkende fontein met een volledig vergulde gouden draak erop werd in 1903 gebouwd. Het is een eerbetoon aan de provinciegouverneur P.J. Bosch van Drakestein, die in 1894 overleed. Vandaar de symbolische draak.
Het Noord-Brabants Museum en het Design Museum Den Bosch
Museumliefhebbers kunnen na een fijne wandeltocht in de binnenstad de twee grootste musea van Den Bosch bezoeken. Het Noordbrabants Museum heeft een collectie die zich vooral richt op de geschiedenis en kunst van de provincie Noord-Brabant.
Als men meer van moderne kunst en design houdt, bezoek dan het Design Museum Den Bosch. Deze twee musea zijn overigens met elkaar verbonden.
De Bossche Bollen
Een grote culinaire specialiteit van de stad zijn de zogenaamde Bossche Bollen, een zoet dessert dat met de hand gemaakt is en officieel ook enkel in deze stad te vinden is, maar daarentegen in heel Nederland beroemd is. Het is een lekkernij van bladerdeeg gevuld met slagroom met pure chocolade erop. De meest bekende bakker van deze Bossche Bollen is uiteraard Jan de Groot ( aan de Stationsweg).
Het Oeteldonks carnaval
Tijdens het carnaval wordt de naam Den Bosch in Oeteldonk omgezet. De oorsprong van deze naam is niet geheel bekend, maar de meest gebruikte en bekendste verklaring is dat deze uit twee woorden samengesteld is: Oetel zou kikker moeten betekenen, aangezien het de dieren zijn die je in de (vroegere) moerassen rond de stad zou kunnen vinden en Donk, zoals een ‘hoge droge plek in de moerassen’.
Elk jaar heeft het carnaval een speciaal thema en een specifiek embleem, plus het meest gebruikte kostuum is dat van de boerenkiel. Het carnavalfeest begint officieel om 11.11 uur op de zondag direct voorafgaand aan de vastentijd van 40 dagen, wanneer de Prins Amadeiro Ricosto di Carnavallo… et cetera, oftewel de prins van het Carnaval het station van Oeteldonk Centraal bereikt.