Basisinformatie Den Bosch

De bevolking van de gemeente Den Bosch bestond in 2019 uit ongeveer 154.220 inwoners. Den Bosch bestaat uit 14 wijken en omliggende gemeenten, om precies te zijn: de Binnenstad, Zuidoost, Graafsepoort, Muntel / Vliert, Rosmalen noord en zuid, de Groote Wielen, Empel, Noord, Maaspoort, West, Engelen, Nuland, en Vinkel. Al deze wijken zijn op zich uniek te noemen, hebben ieder hun eigen karakter plus identiteit, en maken het gezamelijk een bijzondere stad.

De binnenstad en de Verkadefabriek

De binnenstad van ‘s-Hertogenbosch omvat het hele gebied binnen de stadsmuren, alwaar ook de meeste bezienswaardigheden en toeristische plaatsen zijn om te bezichtigen. Dit is eveneens de plek waar de Verkadefabriek te bezoeken is, dé culturele ontmoetingsplek van de stad. Met haar vijf filmzalen, twee theaterzalen, plus een Clubzaal is hier wel het één en ander te beleven.

Noord, Zuid en Rosmalen

Zuid is het gebied tussen het stadscentrum en de A2 in het zuiden, die alsook een groot aantal kantoorgebouwen bevat.

Rosmalen is het stadsgedeelte ten oosten van de A2. Noord is het stadsgebied tussen het stadscentrum en de A59, en Maaspoort is het gebied ten noorden van de A59.

Van alle wijken in Den Bosch is de Groote Wielen, met alle sportvoorzieningen die behoorlijk dichtbij gelegen zijn, de wijk waar relatief gezien de meeste sporters zich bevinden, of het aantal bewoners die van een sportvereniging lid zijn. Dit is een compleet nieuwe woonwijk, die in het midden van de polder ligt.

Stadion De Vliert en het Sportiom

Stadion De Vliert is het voetbalstadion van FC Den Bosch en is in de Vliert wijk terug te vinden. Dit is tevens de wijk waar er momenteel gewacht wordt op de heropening van het Sportiom, een sportcomplex, met het tropische zwembad AquaFun, een sporthal, een wedstrijdijsbaan en fitnessclub, plus vergeet tevens het bowlingcentrum en de midgetgolfbaan niet.

De Brabanthallen en de BurgGolf Golfclub De Haverleij

De bekende Brabanthallen bevinden zich trouwens in de West wijk. Dit is, met een vloeroppervlakte van maar liefst 55.000 vierkante meter, één van de grootste evenementenlocaties in Nederland. Het is een plek waar concerten kunnen plaatsvinden, maar tevens beurzen, congressen en allerlei sportevenementen georganiseerd worden.

Engelen, de wijk die met hun unieke nieuwbouwwoningen zo direct langs de Maas ook wel bekend staan als ‘de kastelen’, beschikt verder over een eigen 18 holes golfbaan, genaamd de BurgGolf Golfclub De Haverleij.

Een duurzame stad worden

De gemeente ‘s-Hertogenbosch heeft naar eigen zeggen de ambitie om in 2050 een compleet klimaatneutrale stad te zijn. Om deze reden kunnen de inwoners van de stad hier nu al op diverse manieren een bijdrage aan leveren. Men kan hierbij aan een groen dak of zonnepanelen denken of door milieuvriendelijk elektrisch te rijden.